Warsztaty: Kiedy faszysta, kiedy homofob? Jak mówić i pisać o organizacjach i grupach radykalnych

Czy można nazwać polityka homofobem lub rasistą? Kiedy określić partię jako faszystowską lub nazistowską, a organizację – ksenofobiczną? Kiedy polityczny przekaz zmienia się w narrację ekstremistyczną i na co zwracać uwagę? Między innymi na te pytania odpowiedzieli prowadzący i uczestnicy warsztatów Fundacji Reporterów.

W spotkaniu, które odbyło się 29 września 2022 roku w Warszawie, wzięli udział dziennikarze i przedstawiciele organizacji watchdogowych.

Uczestnicy warsztatów poznali praktykę dziennikarską i prawniczą w tym zakresie, zapoznali się z konkretnymi sytuacjami i przykładami, a także – przy udziale ekspertów – analizowali sytuacje, z którymi zetknęli się w swojej pracy zawodowej.

Warsztaty podzielone były na dwie części, w czasie których trenerami byli:

• Bertold Kittel – dziennikarz „Superwizjera” TVN. Specjalizuje się w dziennikarstwie śledczym. Jest autorem lub współautorem wielu głośnych reportaży, m.in. „Polscy neonaziści” (z Anną Sobolewską i Piotrem Wacowskim), „Kibol, Naziol, Bandyta” (z Anną Sobolewską”), „Pancerny Marian i pokoje na godziny” oraz „Tajemniczy przyjaciel arcybiskupa Głódzia”
  • Konrad Orlik – adwokat. Przez wiele lat reprezentował jedno z największych wydawnictw prasowych w Polsce w zakresie kompleksowej obsługi spraw z zakresu dóbr osobistych, czy szeroko pojętego prawa prasowego, zapewniając kompleksową obsługę prawną wydawnictwa oraz dziennikarzy w sprawach przed sądami powszechnymi w Polsce, Sądem Najwyższym, sądami administracyjnymi, organami ochrony prawa oraz przed Europejskim Trybunałem Praw Człowieka. Autor i współautor publikacji z zakresu ochrony dóbr osobistych i prawa prasowego, m.in. „Prawo prasowe. Postępowania sądowe w sprawach prasowych” (wyd. CH Beck).

Webinar odbył się w ramach projektu indEX – projektu Fundacji Reporterów realizowanego dzięki wsparciu z programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG, który dokumentuje narracje i działania radykalnych i ekstremistycznych grup, organizacji i postaci stosujących manipulację wymierzoną w prawa człowieka.

Avatar photo

Fundacja Reporterów

Pierwsza w Polsce organizacja typu non-profit zajmująca się jakościowym dziennikarstwem śledczym typu cross-border. Wydawca FRONTSTORY.PL i VSquare.