O nas

Fundacja Reporterów została założona w 2010 r. przez grupę reporterów czołowych polskich mediów. Przez wiele lat szkoliła i wspierała finansowo dziennikarzy z Europy Środkowej i Wschodniej, zwłaszcza z Ukrainy, prowadząc specjalistyczne warsztaty i przyznając nagrodę „Reporterzy dla reporterów”.  Troska o dziennikarstwo i edukacja reporterów wciąż jest częścią filozofii Fundacji. Od 2017 r. prowadzimy platformę dla dziennikarstwa śledczego VSquare.org, od 2018 r. jesteśmy częścią Organized Crime and Corruption Reporting Project, od 2019 r. współpracujemy z Open Information Partnership.
Od 2017 r. realizujemy projekty finansowane przez National Endowment for Democracy, Erasmus+, Journalismfund,  IJ4EU, Fundację Konrada Adenauera, Global Anti-Corruption Consortium.

Zespół:

Wojciech Cieśla jest dziennikarzem Investigate Europe oraz Newsweeka i jednym z założycieli Fundacji Reporterów. Wcześniej w Gazecie Wyborczej, Rzeczpospolitej i dziale śledczym Dziennika. Jedenastokrotnie nominowany do nagrody Grand Press za dziennikarstwo śledcze, dwukrotnie do Nagrody Fikusa i Mediatorów, laureat Grand Press za dziennikarstwo śledcze w 2009 r., laureat nagrody im. Andrzeja Woyciechowskiego w 2005 r. W 2016 r. nominowany do prestiżowej European Press Prize za dziennikarstwo śledcze. Prezes Fundacji Reporterów.

Paweł Reszka jest dziennikarzem Polityki i jednym z założycieli Fundacji Reporterów. Pracował jako korespondent zagraniczny Rzeczpospolitej w Moskwie, był szefem działu śledczego w Dzienniku i reporterem oraz felietonistą Tygodnika Powszechnego. Jest autorem książek non-fiction (ostatnich „Chciwość” i „Mali bogowie”, wcześniej m.in. „Zawód:szpieg”, „Daleko od miłości” i „Daleko od Wawelu” napisanych z Michałem Majewskim). Laureat wielu nagród dziennikarskich, w tym tych najbardziej prestiżowych, Grand Press za dziennikarstwo śledcze i nagrody im. Andrzeja Woyciechowskiego.

Anna Gielewska jest dziennikarką tygodnika Wprost i komentatorką polityczną. Od kilkunastu lat pisze o polityce w czołowych gazetach ogólnopolskich (Rzeczpospolitej, Dzienniku i Dzienniku Gazecie Prawnej). Wcześniej pracowała w TVN, TVP, prowadziła programy publicystyczne w Superstacji. Nominowana do nagrody Grand Press i Mediatorów. Prowadziła warsztaty prasowe dla studentów na Uniwersytecie Warszawskim. Absolwentka socjologii. Wiceprezes Fundacji Reporterów, odpowiada za kontakty międzynarodowe.

Beata Biel jest dziennikarką i ekspertem szkolącym media, od września 2017 koordynuje projekt Kontakt24 w Grupie TVN. Do kwietnia 2017 współpracowała z Google News Lab jako specjalista ds. szkolenia mediów w Europie Środkowej i Wschodniej. Wcześniej przez kilkanaście lat była dziennikarką telewizyjną, zajmowała się problematyką społeczną i śledczą. Brała udział w międzynarodowych projektach, m.in. Offshore Leaks i śledztwie dotyczących handlu bronią w byłej Jugosławii. Zdobyła kilka nagród, w tym Grand Press w 2008 r. za najlepszy reportaż telewizyjny. Ekspert ds. szkoleń w Fundacji Reporterów, szefowa Rady Fundacji Reporterów

Edyta Żemła jest dziennikarką Onet.pl,  największego polskiego portalu informacyjnego. Absolwentka historii, od lat w największych polskich mediach, od Super Expressu, przez Newsweek czy Rzeczpospolitą, była naczelną portalu Polska Zbrojna. Specjalizuje się w tematyce wojskowej, jesienią 2011 r. spędziła kilka miesięcy z polskim kontyngentem w Afganistanie jako korespondent wojenny. Dwa razy nadawała korespondencje z prowincji Ghazni. Autorka książki „Zdradzeni” o masakrze w Nangar Khel. Koordynator projektów Fundacji Reporterów.

Wojciech Grzędziński jest fotoreporterem. Laureat konkursów fotograficznych World Press Photo, Visa D’Or, NPPA, Sony World Photography Awards, Grand Press Photo i in. Autor zdjęcia roku 2009 i zdjęcia dekady (2014 rok) w konkursie BZWBK Press Photo. Juror ogólnopolskich i lokalnych konkursów fotograficznych.

Konrad Szczygieł studiuje dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim, od 2016 r. do 2019 r. pracował jako reporter śledczy w OKO.press, następnie w Superwizjerze TVN. W 2016 r. razem z Bianką Mikołajewską nominowany do nagrody Grand Press w kategorii news. Dziennikarz Fundacji Reporterów.

Patryk Szczepaniak jest absolwentem dziennikarstwa, kontynuuje naukę na studiach dokumentalnych na Uniwersytecie Warszawskim. Od 2016 r. do 2018 r.  reporter śledczy w OKO.press, obecnie w Superwizjerze TVN. Jest  autorem reportaży społecznych i korespondencji z zagranicy.