O nas

Fundacja Reporterów została założona w 2010 r. przez grupę reporterów czołowych polskich mediów. Przez wiele lat jej główną misją było szkolenie i wspieranie dziennikarzy z Europy Środkowej i Wschodniej, zwłaszcza z Ukrainy, poprzez warsztaty, konferencje i coroczną nagrodę „Reporterzy dla reporterów”. Wspieranie dziennikarstwa i edukacja reporterów jest nadal ważną częścią filozofii Fundacji, od 2017 r. budujemy także platformę dla dziennikarstwa śledczego.

Zespół:

Wojciech Cieśla jest dziennikarzem Newsweeka od 2012 r. i jednym z założycieli Fundacji Reporterów. Wcześniej w Gazecie Wyborczej, Rzeczpospolitej i dziale śledczym Dziennika. Dziewięciokrotnie nominowany do nagrody Grand Press w kategorii dziennikarstwo śledcze, dwukrotnie do Nagrody Fikusa i Mediatorów, był laureatem Grand Press za dziennikarstwo śledcze w 2009 r., laureatem nagrody im. Andrzeja Woyciechowskiego w 2005 r. W 2016 r. nominowany do prestiżowej European Press Prize za dziennikarstwo śledcze. Prezes Fundacji Reporterów. Członek międzynarodowego teamu Investigate Europe.

Paweł Reszka jest dziennikarzem Newsweeka i jednym z założycieli Fundacji Reporterów. Pracował jako korespondent zagraniczny Rzeczpospolitej w Moskwie, był szefem działu śledczego w Dzienniku i reporterem oraz felietonistą Tygodnika Powszechnego. Jest autorem książek non-fiction (ostatnich „Chciwość” i „Mali bogowie”, wcześniej m.in. „Zawód:szpieg”, „Daleko od miłości” i „Daleko od Wawelu” napisanych z Michałem Majewskim). Laureat wielu nagród dziennikarskich, w tym tych najbardziej prestiżowych, Grand Press za dziennikarstwo śledcze i nagrody im. Andrzeja Woyciechowskiego. Szef Rady Fundacji Reporterów.

Anna Gielewska jest dziennikarką tygodnika Wprost i komentatorką polityczną. Od kilkunastu lat pisze o polityce w czołowych gazetach ogólnopolskich (Rzeczpospolitej, Dzienniku i Dzienniku Gazecie Prawnej). Wcześniej pracowała w TVN, TVP, prowadziła programy publicystyczne w Superstacji. Nominowana do nagrody Grand Press i Mediatorów. Prowadziła warsztaty prasowe dla studentów na Uniwersytecie Warszawskim. Absolwentka socjologii. Wiceprezes Fundacji Reporterów, odpowiada za kontakty międzynarodowe.

Beata Biel jest dziennikarką i ekspertem szkolącym media, od września 2017 także koordynatorem projektu w Grupie TVN. Do kwietnia 2017 współpracowała z Google News Lab jako specjalista ds. szkolenia mediów w Europie Środkowej i Wschodniej. Wcześniej przez kilkanaście lat była dziennikarką telewizyjną, zajmowała się problematyką społeczną i śledczą. Brała udział w międzynarodowych projektach, m.in. Offshore Leaks i śledztwie dotyczących handlu bronią w byłej Jugosławii. Zdobyła kilka nagród, w tym Grand Press w 2008 r. za najlepszy reportaż telewizyjny. Ekspert ds. szkoleń w Fundacji Reporterów.

Edyta Żemła jest dziennikarką Onet.pl,  największego polskiego portalu informacyjnego. Absolwentka historii, od lat w największych polskich mediach, od Super Expressu, przez Newsweek czy Rzeczpospolitą, była naczelną portalu Polska Zbrojna. Specjalizuje się w tematyce wojskowej, jesienią 2011 r. spędziła kilka miesięcy z polskim kontyngentem w Afganistanie jako korespondent wojenny. Dwa razy nadawała korespondencje z prowincji Ghazni. Autorka książki „Zdradzeni” o masakrze w Nangar Khel. Koordynator projektów Fundacji Reporterów.

Wojciech Grzędziński jest fotoreporterem. Laureat konkursów fotograficznych World Press Photo, Visa D’Or, NPPA, Sony World Photography Awards, Grand Press Photo i in. Autor zdjęcia roku 2009 i zdjęcia dekady (2014 rok) w konkursie BZWBK Press Photo. Juror ogólnopolskich i lokalnych konkursów fotograficznych.

Konrad Szczygieł studiuje dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim, od 2016 r. pracuje jako reporter śledczy w OKO.press. W 2016 r. razem z Bianką Mikołajewską nominowany do nagrody Grand Press w kategorii news. Dziennikarz Fundacji Reporterów.

Patryk Szczepaniak jest absolwentem dziennikarstwa, kontynuuje naukę na studiach dokumentalnych na Uniwersytecie Warszawskim. Od 2016 r. reporter śledczy w OKO.press. Jest  autorem reportaży społecznych i korespondencji z zagranicy. Dziennikarz Fundacji Reporterów.